Sabtu, 4 Januari 2014

Demam

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !


Sorry I didn't update this blog one months ago.. Hmm, usually I'm always busy with my life.. Huhu but I remember to do update it.. I like to busy people with deaf association to do activates programmer for soon as well as planned is smoothly.. But I have time more to update this blog at night only!

Okay I let a story what happen to me is very severe... Why? Do I have crime? No.. I am sicking fever at September month, I don't know why happen it to me? Let it because this is test by Allah.. I can patient more.. My beloved sister took care of me with sincere.. I am thrilled that what my sister did it for me.. I am fever in after Zohor perform..

Mengapakah semua berlaku ini? Kerana setiap manusia ada diterima ujian dari Allah seperti rezeki tetapi dalam rezeki ada banyak-banyak.. Saya terbaring atas katil aku dalam bilik dan aku tak buat apa-apa kerana saya tak sihat.. Aku bertanya adik saya kena beli ubat Panadol..

     Aku: Dik, tolong belikan ubat Panadol di kedai bawah ya..

     Adik: Oklah tetapi abang apa buat dengan ubat itu?

     Aku: Abang kena demam... (Tiba-tiba datang selesama)

     Adik: Ya Allah, betul tak? Abang kena demam? Nanti dik pergi beli ya dan meminta abang tak buat apa-apa duduk saje. Tetapi dik tahu ubat panadol tak baik untuk abang.. Bahaya ubat itu kerana ada dadah sikit dalam ubat itu.

     Aku: Pergi beli dulu dan jangan risau ubat itu 2 tablet sekali saje.. Kalau demam teruk, abang kena pergi ke klinik.

     Adik: Ok janji tau la..

     Aku: Ya, abang tau la.. Jangan risau la..

Pastu, adik terus pergi ke kedai untuk beli ubat itu. Kembali dari kedai, adik pergi amik tuala kecil yang air basah dan adik saya letakkan tuala itu atas dahi aku.. Aku terkejut yang adik lakukan itu dan aku ingat adik disembah air. Haha XD.. Serius la adik saya terpaksa aku balutkan selimut.. Aku fahamkan yang adik saya lakukan ni.  Lama aku terbaring atas katil sehingga aku keluarkan banyak berpeluh dan selimut dah basah.. Bila waktu makan malam, adik saya masakkan bubur tanpa daging ayam hanya kosong la.. Aku betul terseksa dengan makanan itu tetapi sabar dan bersyukur yang sudah ada dapat makanan.. Alhamdulillah =)

Adik saya diberi amaran kepada aku.. Bila makan ubat ini, jangan lupa membaca bismillah sebelum makan ubat itu dan air kosong banyak.. Seriusnya adik saya.. Saya buat lakukan ini tak tinggalkan solat walaupun aku tak sihat tetapi aku tabah dan meminta Allah agar kesembuhan dari penyakit ini..

    Aku: Abang, camne hilangkan sakit demam?

    Abang: Oh rupanya.. Dik kena demam tak?

    Aku: Ya, perlukah saya kena minum air kosong banyak dengan membaca bismillah?

    Abang: Ya, lebih baik cara ini untuk dik.. Insya-Allah, dik akan sihat.. Dengan ubat itu kena dik makan.

    Aku: Insya-Allah tetapi apakah nama demam? Bukankah ubat Panadol?

    Abang: Ya Allah, gila dik la.. Bahaya ubat itu.. Hmm.. Ok nama dia ialah paracetamol.

    Aku: Baiklah... Assalamualaikum dan selamat malam Abang!

   Abang: Waalaikumusalam dan selamat malam, dik tetapi jangan lupa doakan Allah.. Ingat la..

Aku cakap dengan abang sulung melalui telefon (SMS).. Kerana abang sulung berada di Pusat Perubatan Universiti Kebangsaan Malaysia (PPUKM) dan dia masih belajar sebagai medical student.. Lama tak akan tamat belajar pada tahun depan.. Pastu makan ubat itu, aku terus terbaring dan rehat pula keluarkan banyak berpeluh lagi.. Bila hampir sihat waktu lewat malam, aku inginkan tonton TV Running Man dengan adik saya.. Lucunya Running Man sehingga aku tak bertahan ketawa.. Memang kelakar dia la..

Bila tamat TV Running Man, aku terus kembali tidur dalam di bilik.. Tutupkan kipas agar aku akan keluarkan berpeluh banyak sehingga waktu azan Subuh.. Pada hari esok, aku terkejut selimutku sudah basah semuanya tetapi aku berasa tak panas sangat semasa tidur walaupun kipas ditutup. Alhamdulillah aku sudah sihat kembali seperti biasa.. Itulah doa mukjizat Allah S.W.T.

Direkodkan oleh Rafi bin Khadij, beliau mendengar Rasulullah S.A.W.berkata, "Demam adalah daripada panas api neraka, maka redakan demam dengan air." - (Shahih Bukhari - Bilangan 7, buku 71, nombor hadis 622)

Direkodkan oleh Nafi' daripada Abdullah bin Umar, Rasulullah S.A.W. berkata, "Demam adalah daripada api neraka, maka redakan ia dengan air." Nafi' menambah, 'Abdullah berkata, "Ya Allah, bebaskan kami daripada hukuman," (ketika dia menderita demam). - (Shahih Bukhari - Bilangan 7, buku 71, nombor hadis 619)

Kedua-dua hadis itu tidak bertentangan dengan akal manusia. Sekiranya ada api, tentu saja kita menggunakan air bagi memadamkan api. Nabi Muhammad S.A.W. menjelaskan, demam berasal daripada api neraka, bagi memadamkannya, perlu menggunakan air. Dengan kata lain, kita harus minum banyak air dan sekiranya perlu, gunakan tuala bagi mengurangkan demam. Perkara itu selari dengan pemikiran logik kita. Mengambil puluhan pil daripada bahan kimia dapat mengurangkan demam, tetapi apakah kesan pil-pil itu pada organ dalaman kita ketika proses mengurangkan demam berlaku? Menyiram sebotol ubat ke dalam api yang marak tidak logik. Tetapi, menyiram air ke dalam api yang marak adalah logik.

Demam adalah adalah cara tubuh kita bereaski bagi menyembuhkan diri. Ketika kita demam, pembuluh-pembuluh darah yang tersumbat menjadi terbuka dan menghancurkan racun-racun dapat dikeluarkan daripada tubuh dengan mudah, Keadaan itu memungkinkan ubat-ubatan ataupun makanan segar yang ada dalam darah sampai ke bahagian badan yang sakit ataupun terkena jangkitan. Perkara itu sama seperti besi ataupun logam yang dipanaskan menjadi cair. Zat-zat lain dalam besi dapat naik ke permukaan.

Rasulullah S.A.W. mengajar kita manfaat pemyembuhan luar biasa daripada madu. Sains juga membuktikan bagaimana madu bermanfaat untuk kita. Selain itu, al-Quran membuktikan, Allah S.W.T. menciptakan lebah dan memberikan lebah pengetahuan yang diperlukan bagi menghasilkan madu.

Allah S.W.T. mengajarkan Nabi Muhammad S.A.W. pengetahuan ini, kemudian Baginda mengajarkan kita semua. Sayangnya, sebahagian besar daripada kita melupakan pengetahuan itu dalam meningkatkan kualiti kesihatan dan kehidupan kita.

'Aisyah melaporkan, "Nabi S.A.W. menyukai makanan-makanan manis dan madu." - (Shahih Bukhari - Bilangan 7, buku 71, nombor hadis 586)

Itulah ceritakan yang aku berkongsi kepada semua.. Bersabar banyak ya kalau berlaku sakit apa-apa dan meminta Allah agar memberi sihat kembali..
      Wallahu a'lam

Jazakallahu Khairan for your reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan