Jumaat, 14 Jun 2013

Maafkan Ibu

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatuh !


"Haikal, bangun sudah lewat ni', suara ibuku memecah keningan pagi. Aku begitu liat untuk bangun pagi itu memandangku semalam aku bersengkang mata menyiapkan tugasan Matematik Tambahan yang perlu diserahkan pada hari ini. "Baiklah ibu..." sahutku manja. Kalau diturutkan hati mahu saja aku terus berselimut. Ah betapa dinginnya pagi itu mengamitkan untuk terus tidur. Sedapnya tidur ni. Ibu tidak terus berlalu sebaliknya duduk di sampingku mengusap lembut rambutku. Ibu tersenyum dalam telekung putihnya sesudah dia selesai bersolat Subuh. Ibu, kau terlalu sempurna buatku. Aku merasai belaian kasih sayang ibu sejak bertahun-tahun kurasai yang sememangnya tidak pernah berkurangan.

Aku bangkit memeluk ibuku dan dia mencium dahiku. Perlahan-lahan ibu melepaskan dakapanku dan terus beredar diri bilikku. Aku sudah khatan dengan rutin ibuku. Dia akan menyiapkan sarapan sesudah selesai menunaikan solat Subuh dan mengejutkan aku. Ibu, aku terlalu kasihankan dirimu. Sesudah pemergian abah menyambut panggil Ilahi. Ibu banyak berkorban untuk kami sekeluarga. Sekeluarga....ah, hanya aku dan ibu tinggal di rumah ini. Abang dan kakak aku semuanya dah berkeluarga dan mempunyai tanggungjawab kepada keluarga mereka. Aku....aku juga akan berkeluarga. Tapi bagaimana dengan ibu? Ibu, aku berjanji tidak akan meninggalkanmu sendirian. Aku akan tetap menjagamu sepertimana yang kau curahkan jasamu kepadaku dan tidak mungkin akan terbalas pengorbananmu itu.

"Haikal, cepatlah siap, nanti lewat ke sekolah," suara ibuku yang sayup-sayup dari dapur menyebabkan aku tersedar dari lamunanku... "Ya, ibu..." aku menunaikan solat Subuh. Ibu selalu mengingatkan aku supaya tidak melupakan tanggungjawab terhadap-Nya. Aku siapkan saki-baki tugasan aku yang agak bersepah. Aku sendiri tidak pasti pukul berapa aku terlelap semalam. Yang pasti aku puas hati dengan kerjaku itu. Aku menatap wajahku di dalam cermin di depanku. Aku banyak menwarisi wajah Ibu berbanding wajah arwah Abahku. Aku tersenyum sendirian.

"Selamat pagi, ibu..." aku menyara ibuku yang agak sibuk menyiapkan sarapan pagiku. Aku mencium pipi ibuku. Ibu tidak kelihatan tua sekalipun usianya telah melepasi separuh akad. Kukira ibu seperti dahulu, cuma barangkali kurang cergas seperti dahulu." Ibu duduklah, makan sekali dengan Haikal," ujarku sambil menghadap hidangan nasi lemak kegemaranku. Ibu mengalah dan terus duduk menuang air ke cawan dan mengambil sedikit kuih. Aku tidak tahu kenapa aku selalu mengenangkan ibuku. "Ibu, kaulah segalanya bagiku." ujar hati kecilku.

Bunyi jam berdering mengingatkan pada rutinku. Aku bangun lantas mencapai beg sandang dan terus bersalam dengan ibuku. Haikal jaga diri elok-elok. Ibu nak kau berjaya macam abang-abang, kakak kau. Nanti boleh jaga ibu ya." kata-kata pernah lekang dari mulut ibuku. Dan kata-kata itulah kujadian azimat yang akan kusempat dalam hatiku sebagai pendorong bagiku untuk terus berjaya.

Aku berjalan melalui lorong yang marah lengang memandangkan jam baru menunjukkan kira 1.5 kilometer dari rumahku. Jadi aku tidak perlu untuk menaiki bas. Suasana pagi yang nyaman cukup membuatkan segar walaupun hakikatnya aku masih mengantuk. Oh!! Sungguh indahnya ciptaan-Nya.

Kelas Bahasa Melayu hari ini cukup membosankan. Entah berapa kali aku terlelap. Aku cuba menahan mengantukku tetapi aku masih gagal mengawalnya. Aku terus hanyut di buai mimpi. Aku terpaha. Dan pengalaman itu cukup untuk mengajar aku menjadi lebih matang. Ahh!! Aku terlalu muda di satu itu, masih tidak tahu menilai antara baik dan buruk.

Menuntut di sebuah sekolah elit di utara di tanah air, memisahkan aku dari kedua-dua ibu bapaku tersayang. Kini mereka hanya tinggal berdua memandangkan adik beradikku yang lain masih menuntut mahupun bekerja jauh diri dari pangakuan ibubapaku. Ibubapaku tidak pernah memanjakan kami adik beradik dengan kemewahan sebaliknya mereka memberikan didikan yang sempurna dan limpahkan kasih sayang supaya kami tidak alpa.

Melangkah ke alam persekolahan menengah merupakan satu pengalaman yang baru buatku. Ah!! Aku kira aku dah cukup dewasa... aku tidak pasti apa yang kubanggakan dengan usiaku yang baru menjangkau 16 tahun.... bangga dengan gelaran dewasa. Karut!! Aku tidak pasti sama ada aku patut bersyukur atau menyesali keputusanku untuk masuk di sini. Aku akui keadaan di sini amat sesuai untuk menuntut ilmu.... tetapi hatiku seringkali merintih hiba mengenangkan ibu bapaku yang jauh di mata.

Aku cuba menganggapnya sebagai suatu yang positif tetapi zahir manusia akan berubah apabila merentas waktu.... Aku akui, aku mencapai berberapa pencapaian membanggakan ketika di Tingakatan 3. Melangkah ke tahun dua, aku masih dikaterogikan agak berjaya sekalipun keputusanku agak merundam jatuh. Aku tidak rakanku semakin bertambah atau mungkin bergaulan ku bersama mereka telah merubah.... aku tidak dapat mengagak.

Sejak aku menyelamatkan Ray dari dilanggar kereta, dia mula baik dengan aku. Aku tidak mengambil tahu asal-usulnya. Tidak dengan itu, dia memperkenalkan aku kepada teman-temannya yang lalu.... aku sememangnya mudah untuk bertegur sapa dan peramah dengan sesiapa sahaja. Mulutku tidak pernah kekok untuk berbicara dan bermula dari situlah aku merasakan diri aku mula berubah... berubah mengikut bayu yang berlalu. Aku terpengaruh dengan ajakan teman-teman Ray yang kebanyakkannya terdiri daripada orang luar untuk menghabiskan masa bersama mereka. Dan untuk itu aku perlu keluar dari sekolahku.... ini bermakna aku telah melanggar peraturan sekolahku.. Ah!! Aku tidak peduli semua itu lagi.. Dan bermula dari saat itu jugalah, aku mula berjinak-jinak dengan rokok, benda yang pernahku keji dan kubenci telah menjadi sebati dengan dariku.

Persekolahanku menjadi agak kucar-kacir. Aku sering tidak menyiapkan kerja sekolah dan sering ponteng kelas.... Aku telah tersimpang jauh dari diriku yang sebenar.... Ibu, andainya kau tahu perlakuanku di sini pastinya kau amat kecewa.... Tetapi apa dayaku, aku sendiri gagal mengawal tingkah lakuku.... aku sering dimarahi oleh guru-guruku akibat kebiadapanku dan perubahan yang mendadak dalam diriku. Bukan salah kau melahirkanku tetapi salahku membuat percaturan hidupku sendiri. Ahh!!

Aku sering mengikut teman-temanku berpelesaran di bandar. Melepak dan terlibat dalam kegiatan membuli dan memeras ugut pelajar-pelajar junior sekalipun aku baru berada di Tingakatan 5. Senior-senior tidak berani untuk mengganggu kebebasanku kerana mereka khuatir dengan teman-temanku di luar. Aku seolah-olah raja yang tidak pernah diiktraf tetapi aku bangga kerana tidak siapa yang berani menentangku. Huh!! aku terlalu kerdil apabila berhadapan dengan ibu bapaku.

Aku seolah-olah melakukan dua watak yang berbeza di pentas dunia, sebagai anak yang baik di mata ibu bapaku dan seorang pelajar yang nakal dan boleh dikaterogikan JAHAT. Ibu dan ayah, maafkan aku.. Aku semakin tidak mengerti permainan dunia. Rekod kesalahanku semakin menimbul. Dan menanti satu menunggu perintah DIGANTUNG SEKOLAH.

Duit yang dimasukkan oleh ibu bapaku sering kali mengalir deras di tempat-tempat snooker dan games.

Aku terlalu muda untuk semua itu... Dan hari tidak selalunya cerah, aku telah ditangkap oleh pihak polis ketika serbuan di pusat permainan video games atas kesalahan di bawah umur dan merokok. Satu tamparan hebat yang diterima oleh ibu bapaku, yang selama ini menganggap aku anak yang baik. Maafkanku ibu bukan salah didikanmu tetapi aku terlalu menuntutkan perasaan darah mudaku. Dah aku kemudiannya telah digantung persekolahan lagi.

Aku tidak sanggup menghadap muka ibu bapaku yang suram dan sedih akibat perlakukan itu. Ibu sudah berapa hari tidak bertegur sapa denganku membuatkanku rasa cukup bersalah. Aku tidak tahu apalagi yang harus aku lakukan untuk mengubah segalanya supaya berjalan dengan lancar seperti biasa. Peperiksaan SPMku semakin hampir dan aku tidak mampu memperbaikinya lagi keranahnya semuanya telah terlewat. Keputusan 5A 3B dan 2C dalam pelajaran sudah cukup membuatkan yang aku sememangnya tidak layak untuk bergelar seorang pelajar sekolah elit.

Akhirnya aku bernekad untuk bertukar sekolah sekalipun mendapat tentangan dari bapaku. Aku tidak sanggup menghabiskan saki-baki hidupku jauh dari ibu bapaku lagi kerana aku terlalu jauh dari ibu bapaku lagi kerana aku terlalu jauh tersimpang tanpa perhatian dari mereka.

Aku bersyukur kerana aku masih diberi peluang untuk memperbaiki diriku. Dan aku menjalani kehidupan yang lebih baik berbanding sebelumnya dengan pengawasan kedua ibu bapaku tersayang. Abah pergi menyambut panggilan Ilahi sebelum sempat melihat aku berubah sepenuhnya. Aku menyalahkan diriku atau pemergian Abah. Abah, aku terlalu banyak melukakan hatimu. Aku menyesal tetapi aku tidak dapat merubah takdir yang Abah perlu pergi.... pergi menghadap Tuhan Yang Esa.

Ingatanku semakin kabur. "Is! Bangun..." satu segahan kuat mengejutkan aku dari lamunanku. Wajah Cikgu Nazira yang baru mencecah 45-an itu berubah serta merta. Mata-mata liar memandangkan dengan tertawa sinis. Aku tundak. Aku mampu tidur untuk memandang wajah Cikgu Nazira yang kian berang. "Maafkan saya, cikgu." tubuhku sambil tersenyum ketat.

Aku akur dan aku tidak sanggup untuk mengulangi peristiwa yang lalu kerana aku telah serik....serik menjadi pelajar yang dibenci..." Aku terpandang kelibat HEM dari luar tingkap. Ah! Aku bukan lagi pelajar yang bermasalah..." aku tersenyum sendirian.

"Cikgu, saya nak jumpa Haikal Bin Sulaiman." Aku terkedu. Aku melangkah keluar setelah diarahkan oleh Cikgu Nazira sambil belajar subjek Pengajian Am II." Beribu persoalan bermain dibenakku.

"Haikal, saya harap kamu dapat bersabar dengan apa yang hendak saya sampaikan," Cikgu Halim yang perlahan membuatkanku sebak sekalipun aku tidak dapat mengagak apa yang nak disampaikannya.

"Ibu anda...... meninggal dunia"

Dunia gelap. Aku merasakan kakiku semakin lemah air jernih mula membasahi pipiku. Ya Allah!! Apakah musibah yang menimpa hamba-Mu ini. Aku pitam dan Cikgu Halim menghantarku pulang. Aku melangkah sayu. Rumahku mula penuhi sanak-saudara dan jiran tertangga. Aku jatuh terduduk, melihat sekujur tubuh kaku di ruang tamu.

Aku merangkak perlahan menuju ke arah jenazah ibuku. "Ibu, kenapa kau meninggalkanku sendiri. Di mana harus aku mengadu? Aku telalu berdosa terhadapmu dan masih belum menatap wajah suci ibuku. Ibu lihatlah wajah anakmu ini... anakmu yang telah banyak melukai hatimu," aku tidak dapat menahan perasaanku lagi. "Haikal, janganlah macam ini, adik... biarlah ibu pergi dalam keadaan aman dan Allah lebih sayangkannya," aku berpaling memandang wajah kak ngahku. Mulutku bagaikan terkunci untuk menuturkan kata. Aku terus menangis dalam pelukan kak ngahku.

Petang itu, aku mengiringi jenazah ibuku ke tanah perkuburan. Kulihat dedaun seolah-olah melambai menyambut kehadiran ibu. Ibu ampunilah kesalahan anakmu ini dan aku berjanji aku akan buktikan bahawa anakmu ini akan menjadi insan yang berguna seperti apa yang aku impikan. Ibu sesungguhnya Engkau terlalu sempurna buatku. Kudoakan dikau dicucuri rahmat-Nya. Amin =)

Eh! Sebenarnya ini aku buat sebuah ceritakan macam novel.. Alhamdulillah aku siapkan ceritakan ini dalam blog dengan semangat dan juga pernah masukkan majalah sekolah aku. Cikgu-cikgu aku akan tertarik dan terharu dengan cerita ini dengan sehingga tak mengawal esmoi. Menangis. Kagum. Sedih. Bangga. Macam lain kelakuan ini.

Sebelum ini, aku pernah banyak pertandingan mencerita sehingga ke peringkat kebangsaan, tak mampu mencapai ke peringkat antarabangsa kerana ini perlukan bahasa menggunakan English Langauge dan saya boleh masuk tetapi tak ditentukan untuk aku. (Aku nak banggakan sebagai orang pekak demi negara MALASYIA ='() Alhamdulillah, sekolah aku banyak mendorong sokongan kepada aku. Aku banggakan menjadi pelajar kepada SMK Dato' Ibrahim Yaccob dan guru-guru akan memberi nasihati yang dihargai. TERIMA KASIH BANYAK kepada guru-guru SMK DIY! Guru, kau TERBAIK! =)
       Wallahu a'lam

Jazak'Allah Khair for your reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan