Jumaat, 12 April 2013

Seluruh Masa Berselawat

Assalamualaikum Warahmatullahi Wabarakatah !


Apa khabar semua? Selamat malam yang saya ucapkan kepada anda semua. Kerana sudah waktu malam sekarang dan sudah masa nak bertidur tetapi saya tak bertidur. Why?? I want updated this blog and I remember something when what happen at time in Hijrah? Do are you know that words "Masa Itu Emas"? Yes, of course you know it. But if what meaning is "Masa itu Emas dalam Islam"? Are you know it or are you want curious what is that meaning? Okay I would tell you that is it meaning "SELURUH MASA BERSELAWAT". Is not it?

Allah Azzaawajalla telah berfirman dengan satu perintah dalam al-Quran di mana Allah snediri memulakan pelaksanaan perintah tersebut. Malah, Allah menyatakan bahawa para malaikat jugat urut menyertai pelaksananya. Selepas itu, barulah Allah Taala menyeru kita iaitu setiap manusia beriman dengan perintah itu.

33:56

Firman Allah, maksudnya: "Sesungguhnya, Allah dan malaikat-Nya berselawat (memberi segala penghormatan dan kebaikan) kepada Nabi Muhammad S.A.W.): "Wahai orang yang beriman, berselawatlah kamu kepadanya serta ucapkan salam sejahtera dengan penghormatan yang sepenuhnya." (Surah al-Ahzab 33:56)

Kemuliaan Berselawat

Mari kita renungi.... Dalam al-Quran, amat langka sesuatu perkara yang diperintahkan dimulakan dengan satu kenyataan bahawa Allah S.W.T. turut sama "melakukan" perkara tersebut.

Ini sahaja sudah cukup untuk menjelaskan betapa mulia fadilat amalan berselawat kepada Rasulullah S.A.W. Malah, Imam al-Qurtubi menyimpulkan bahawa ayat di atas merupakan satu kenyataan betapa mulia diri Rasulullah S.A.W. itu sendiri.

Hubungan antara Rasulullah S.A.W. dengan kita sebagai umat Baginda amat rapat. Cuba fahami, bagi amalan solat yang merupakan satu ibadah yang begitu tinggi kedudukannya di sisi Allah, kita masih dituntut untuk berselawat dan mengucapkan salam kepada Baginda.


Ini menunjukkan seolah-olah Allah S.W.T. mahu agar setiap hari hubungan, ingatan dan ikatan hati kita kepada Baginda sentiasa diperkukuhkan lima kali sehari dan hari demi hari sehingga hari kita akan mencari dan bertemu dengan Baginda di medan Mahsyar nanti.

Imam al-Nasa'i merekodkan satu riwayat daripada "Umarir al-Ansari r.a., Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Sesiapa daripada umatku yang berselawat atasku dengan hati yang tulus ikhlas, maka Allah akan menurunkan 10 rahmat kepadanya, ditinggikan 10 darjat, dituliskan 10 pahala untuknya dan dihapuskan 10 dosa."

Banyakkan Berselawat

Imam al-Tirmizi pula merekodkan satu riwayat daripada Ubai bin Ka'ab r.a. bahawa apabila berlalu dua pertiga malam, Rasulullah S.A.W. akan bangun (bertahajud) dan bersabda kepada para sahabat, maksudnya: "Wahia manusia, ingatkan Allah. Ingatkan Allah. Ingatkan Allah. Telah sampai perkara yang menggoncangkan dan perkara yang mengiringinya (tiupan sangkala yang pertama dan selepasnya tiupan sangkala yang kedua sudah hampir). Maut berserta segala kedahsyatannya telah datang! Maut berserta segala kedahsyatannya telah datang!"

Lantaran itu, Ubai berkata: "Wahai Rasulullah, aku ingin memperbanyakkan selawat kepadamu. Daripada masa berdoa dan berzikir, sebanyak manakah masa yang patut aku luangkan untuk berselawat kepadamu?"

Baginda bersabda: "Sebanyak yang hati kamu inginkan."

Saya bertanya lagi: "Wahai Rasulullah, jika satu perempat?"

Baginda menjawab: "Sebanyak yang kamu inginkan. Sekiranya kamu menambah, maka itu lebih baik bagi kamu."

Tanya saya: "Jika separuh?"

Baginda menjawab: "Sebanyak yang kamu inginkan. Jika kamu menambah lagi, maka itu lebih baik untuk kamu."

Saya bertanya lagi: "Jika dua pertiga?"

Baginda bersabda: "Sebanyak yang kamu suka. Jika kamu menambah lagi, maka itu lebih baik bagi kamu."

Lalu, saya berkata: "Jika demikian, saya jadikan seluruh masa untuk berselawat kepada tuan."

Baginda bersabda: "Jika kamu lakukan sedemikian, maka Allah akan hapuskan segala kerisauan kamu dan Allah akan ampunkan segala dosa kamu."

Sekarang, giliran kita pula bertanya kepada diri kita; berapa banyak pula masa yang kita sediakan untuk berselawat kepada kekasih hati kita; Rasulullah S.A.W.?
      Wallahu a'lam


Lihatlah, sesiapa inginkan ingatkan kekasih kita, Nabi Muhammad S.A.W., please you always pray five times a day, don't forget you must recite prayer if you remember Prophet Muhammad S.A.W. Read and recite prayer "Ya Allah, bantulah aku mengingati-Mu, mensyukuri nikmat-Mu, dan memperbaiki ibadah kepada-Mu." Jangan lupa ya.. =)

Jazak'Allah Khair for your reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan