Sabtu, 24 November 2012

Menempah Syurga di Jalanan

Assalamualaikum Warahmatullah Wabarakatah !


Inilah ceritakan betulkan yang biasa, biasakan yang betul (byb!) bahawa kali pertama saya tuliskannya. Kerana saya terfikir yang apa yang mahu tuliskan dalam byb!, so that saya sudah merancang untuk mencari isu semasa yang bersesuaian dengan tajuk byb!. Alhamduillah, saya izinkan untuk menulis byb!...

Siapa tahu mungkin jalan yang kita redah setiap hari itu boleh menjadi penyebab kita dimasukkan ke dalam syurga? ya, memperoleh syurga semudah itu. Pada satu hari ada seorang hamba Allah mendapati terdapat sebatang dahan pokok merentangi laluan orang ramai. Dia bertekad: "Demi Allah, aku akan mengalihkan supaya tidak menyakiti (menggangu) orang Islam." Hasilnya, dia dimasukkan ke dalam syurga kerana perbuatannya. (Riwayat Muslim)

Hanya kerana mengalihkan dahan, Allah memasukkannya ke dalam syurga? Sekali imbas, tindakan itu remeh sahaja. Namun apabila difikirkan semula, realitinya orang berjiwa prihatin dan cakna sahaja berfikir untuk bertindak sedemikian.

Tambahan pula, Allah tidak menilai hasil-hasil kerja kita tetapi Dia menilai hati kita dlama melakukannya. Kesungguhaan hati dan ketulusan niat itulah yang diraikan. Belum tentu sedekah sejuta ringgit daripada seorang hartawan lebih bernilai di sisi Allah berbanding sedekah seringgit seorang yang bergelandangan.

Definisi Aza

Rasulullah S.A.W. bersabda yang bermaksud: "Iman itu ada lebih 60 cabang, yang paling afdal ialah ucapan Lailahaillallah dan yang paling rendah adalah membuang Aza (perkara menyakitkan hati) dari jalanan." (Riwayat Muslim)

Kalimah Arab dengan sebutan "aza" bermaksud perkara yang menyakitkan hati. Sebagaimana tubuh kita boleh dicederakan dan disakiti, begitu juga hati.

3:111

Firman Allah yang bermaksud: "Mereka (orang kafir) seskali tidak dapat memusnahkan kamu melainkan 'aza' sahaja." (Surah Ali 'Imran 3:111)

Ini bermaksud cacian, tohmahan, ancaman, ugutan dan seumpamanya yang menyakitkan hati dan mengganggu perasaan orang Islam. Rasa terganggu, marah, rimas, renyah dan resah antara tanda-tanda sakit hati. Boleh dikatakan setiap hari ada sahaja perkara yang menyakitkan hati orang.Perkara yang lebih dahsyat apabila hanya dengan satu perkataan, hati orang lain boleh terluka.

2:236

Allah berfirman yang bermaksud: "Kata-kata yang baik dan kemaafan itu lebih baik daripada sedekah yang diiring dengan 'aza'." (Surah al-Baqarah 2:236)

Ya, betapa ada orang yang menghulurkan sedekah sambil mengkritik dan memperlekeh si penerima. Alhamdulillah, hari ini ramai orang beringat untuk tidak menyebabkan kecederaan atau kemalangan kepada orang lain. Namun kenapa ramai yang tidak berfikir untuk tidak menyakitkan hati orang lain?

Teladan Zaman Nabi

Pada zaman Nabi, pelepah-pelepah kering yang gugur atau ranting-ranting berduri kerap menrintangi laluan orang ramai. Walaupun ia tidak mencederakan orang lain kerana dapat dielakkan, namun ia tetap menyusahkan orang yang lalu-lalang. .

Namun, kebanyakan orang yang lalu hanya melihat. Asalkan diri sendiri terlepas, cukuplah. Apalah nak dikisahkan orang lain. Jadi jika 100 orang yang lalu di situ, maka 100 orang jugalah akan lalu sambil mengelak. Apabila siang berganti malam, benda-benda penghalang laluan tetap di situ, tidak dialihkan.

Rasulullah S.A.W. cukup peka memerhatikan realiti ini. Ini bukan citra masyarakat Islam yang Baginda impikan. maka dengan lisan Baginda, fikiran umat dididik dan dilentur keprihatiannya. Abu Barzah pernah bertanya: "Wahai Rasulullah, beritahu kepadaku satu amalan yang aku akan mendapat faedah dengannya." Baginda menjawab, maksudnya: "Alihkanlah perkara yang menyakitkan dari laluan orang Islam." (Riwayat Ibn Hibban dan Ibn Majah)

Sabdanya lagi yang bermaksud: "Diperlihatkan kepadaku perihal umatku berserta amalan mereka, sama ada yang baik mahupun buruk. Aku dapati amalan baik yang terindah mereka adalah perbuatan membuang sesuatu yang menyakitkan dari laluan orang ramai. Dan aku dapati amalan terburuk mereka ialah ludahan di masjid yang tidak dikambus!" (Riwayat Ahmad)

Jangan Menyakiti Orang di Jalan

Pada hari ini, terdapat pelbagai bentuk "aza" di jalanan. jarang sekali kita tidak sakit hati semasa memamndu di jalan raya. Ada sahaja insiden yang mengundang kemarahan kita. Sama ada di kota atau kampung, masing-masing ada kerenah tersendiri dan terhitung banyaknya.

Di kampung, lembu berkeliaran hingga di atas jalan raya. Mahluk Allah itu bukannya bayar cukai jalan pun. Namun, jalan raya itulah "port" lepak mereka pada waktu malam. Sungguh menyakitkan hati apabila berhadapan situasi begini dan bukannya satu atau dua kes kemalangan maut akibat terlanggar lembu.

Keesokan harinya pula bertompok-tompok "khazanah hijau" mereka di atas jalan sehingga terpalit di kereta atau motor yang lalu. Wahai tuan-tuan lembu sekalian, tambatlah "tentera-tentera" kalian. Mudah-mudahan besar pahalanya jika diniatkan sebagai usaha mengalihkan sesuatu yang menyakitkan dari laluan orang ramai.

Keadaan di bandar lebih mencabar. Terdapat insan tidak berhati perut yang menjadikan tempak letak kereta awam seperti garaj sendiri. Kesukaran mencari lot parking kosong memang sudah maklum, namun apabila sudah ada, tidak muat pula disebabkan kereta di sebelah mengambil ruang kereta lain. Tidakkah ini menyakitkan hati orang lain?

Begitu juga ada orang yang buat-buat dungu dengan memberhentikan kereta di temgah-tengah jalan kerana menunggu sesoerang. Akibatnya, kereta-kereta di belakang bersusun tidak dapat bergerak. Bukan seminit dua, tetapi memakan masa sehingga lima minit. Maka, akan kedengaran bunyi hon kereta di belakang. Tidak terfikirkah kita mungkin ada orang lain di belakang yang mempunyai urusan penting atau kecemasan? Tidakkah ini menyakitkan hati orang?

Satu hal lagi yang diperhatikan adalah tentang kedudukan kereta semasa menunggu lampu isyarat atau tersangkut dalam kesesakan. Pastikan kereta kita tidak terlalu menghampiri garisan tengah. Ini mungkin perkara remeh bagi orang yang berada di dalam kereta, namun bagaimana dengan penunggung motosikal?

Banyak situasi berlaku apabila kita menunggu sebuah kenderaan dari kejauhan sebelum melintas. Apabila sudah menghampiri, rupa-rupanya kenderaan tersebut ingin masuk lorong kita. Tidakkah ini menyakitkan hati. Kenapa tidak diberi isyarat lampu signal?

Cuma jangan kuman di seberang nampak, gajah di depan mata tidak perasaan pula. Kita sering mudah mengesan kesilapan orang lain. Bagaimana dengan kita?

TIP BYB!: Jalan ke Syurga


Membantu Sekalipun dengan Doa

"Kenapa sesak jalan ni? Mesti ada kemalangan. Kalau tidak pun, ada kereta rosak di depan. Menyusahkan saja!"

Sesiapa sahaja berkemnugkinan terlibat dengan kemalangan ataupun keretanya tersadai di tepi jalan. Tidak semestinya kereta lama sahaja, malah kereta baru pun berkemungkinan "buat hal".

Pelbagai musibah dan kesulitan boleh berlaku di jalan selain kemalangan. Kita tentunya pernah melihat seseorang menolak motosikalnya atau kereta yang berhenti di tepi jalan dengan lampu kecemasan berkelip-kelip?

Atau pernahkah kita melihat pekerja asing mengayuh basikal berpayungkan terik matahari sahaja atau sepasang suami isteri menaik motosikal dan terdapat seorang anak kecil di celah-celah kedua-duanya?

Kita biasanya menjadi saksi bisu sahaja. Paling kurang pun bantulah mendoakan mereka. Setiap kali melihat kejadian di atas atau seumpamanya, doakan: "Ya Allah bantulah dan permudahkan urusan mereka."

Hakikatnya, kita tidak tahu amalan mana yang menyebabkan kita masuk syurga. Mungkin amalan tersebut kecil bagi kita, tetapi tidak kepada Allah. Rasulullah S.A.W. pernah mengkhabarkan dengan maksudnya: "Ada seorang lelaki yang tidak pernah membuat kebaikan sedikit pun, kemudian dia mengalihkan duri dari satu laluan. Allah berterima kasih kepadanya lalu menempatkan di dalam syurga." (Riwayat Abu Daud)

Benarlah pesanan Baginda S.A.W. yang bermaksud: "Jangan sekali-kali menganggap remeh perbuatan baik biar sekecil mana pun ia." (Riwayat Muslim).
       Wallahu a'lam.

Thank you for reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan