Sabtu, 11 Ogos 2012

7 VIP yang Mendapat Naungan Allah S.W.T

Assalamualaikum Warahmatullah Wabaratakah !

Rasulullah S.A.W. menjelaskan satu keadaan yang amat mengerunkan pada hari kiamat dalam sepotong hadis yang bermaksud: "Pada hari kiamat didekatkan matahari kepada makhluk sehingga jaraknya satu batu (sama ada ukuran sekarang ataupun akhirat). Pada ketika itu manusia berada di dalam peluh masing-masing menurut kadar amalan jahat yang dilakukan. Ada yang (peluhnya) sekadar sampai di buku lali, lutut, pinggang dan mulut (sambil Baginda menunjukkan isyarat ke mulutnya)." - Riwayat Muslim dan al-Tirmizi

Pada saat tersebut manusia mencari-cari tempat berteduh untuk berlindung daripada kepanasan. Sebanyak manapun harta kekayaan yang dimiliki ketika di dunia dahulu sudah tidak dapat membantu lagi, kecuali harta yang dibelanjakan dengan cara yang diredhai oleh Allah S.W.T.

Namun, terdapat beberapa golongan VIP tertentu yang dijanjikan oelh Rasulullah S.A.W. untuk mendapat tempat "grandstand berbumbung" pada saat genting itu. Abu Hurariah meriwayatkan Baginda bersabda yang bermaksud: "Tujuh golongan yang Allah S.W.T. akan menaungi mereka pada hari yang mana tiada naungan melainkan naungan yang diberikan oleh Allah S.W.T."

Tujuh golongan tersebut ialah:

VIP 1: Pemimpin yang Adil

Golongan ini diletakkan dalam senarai yang pertama kerana dia bakal melahirkan ramai lagi calon untuk mengisi enam golongan seterusnya. Dalam Kitab Dalil al-Falihin menerangkan makna adil sebagai mematuhi segala perintah Allah S.W.T. dengan meletakkan sesuatu kena pada tempatnya.

Pemimpin yang adil akan meletakkan Allah S.W.T. dan Rasulullah S.A.W. sebagai rujukan utama dalam setiap keputusan dan tindakan yang diambil. Golongan ini diketuai oleh Rasulullah S.A.W. yang menjadi Perdanan Menteri di negara Madinah selama 10 tahun, diikut oleh Khulafa' al-Rashidin dan setiap pemimpin yang berusaha mencontohi mereka dalam kepimpinannya.

VIP 2: Remaja yang Hidup dalam Ketaatan

Usia remaja amat mencabar kerana pelbagai pengaruh menghantui mereka sama ada melalui rakan sebaya, media cetak, elektronik dan lain-lain. Jiwa remaja sentiasa ingin mencuba sesuatu yang baru terutama yang menyeronokkan seperti mempunyai pasangan kekasih, meroko, berlumba haram, berkaraoke dan pelbagai aktiviti yang ada kalanya mengakibatkan kesan yang sangat negatif terhadap masa depan mereka.

Namun, di celah-celah keributan gejala sosial ini masih ada remaja yang menjaga agama mereka. Mereka berkawan, berseronok dan beraktiviti seperti biasa, namun batasan agama sentiasa dipatuhi. Halal dan haram menjadi pertimbangan utama dalam kehidupan walaupun ia dipandang asing oleh rakan sebaya. Golongan ini layak menerima naungan Allah S.W.T. di akhirat kelak sebagai ganjaran terhadap kekuatan "antibodi" yang menepis segala pujuk rayu maksiat pada usia remajanya.

VIP 3: Pencinta Masjid

Sepanjang sejarah ISlam, terdapat golongan manusia yang hatinya sentiasa terikat dengan masjid. Mereka sanggup berkorban apa sahaja demi menghidupkan fungsi masjid di atas muka bumi ini. Setiap kebaikan yang berlaku di masjid pasti menggembirakannya dan sebarang usaha atau tindakan untuk mengganggu institusi masjid akan menyentap emosi mereka secara spontan.

                A018

Golongan ini mempunyai lima sifat sebagaiamana firman Allah S.W.T. dalam surah al-Tawbah ayat ke -18 iaitu keimanan yang kukuh kepada Allah dan hari akhirat, sentiasa mendirikan solat, menunaikan zakat dan tidak pernah takut dalam menjalankan tanggungjawab agama melainkan Allah.

VIP 4: Dua Insan yang Berkasih Sayang kerana Allah S.W.T.

Berkasih sayang adalah soal hati. Ia merupakan satu perasaan yang tidak boleh dilakonkan atau dibuat-buat oleh seseorang. Setiap insan pasti ada orang yang dikasihinya sama ada ahli keluarga, sahabat handai ataupun tokoh yang dikagumi. Persoalannya, atas dasar apakah kasih sayang itu dibina?

Sekiranya kerana wajah yang jelita, harta yang melimpah atau kepentingan duniawi yang lain, maka mendapat naungan Allah S.W.T. di akhirat nanti. Perasaan mengasihi kerana Allah S.W.T. lahir apabila melihat seseorang yang sangat bersungguh-sungguh mentaati Allah S.W.T. dalam segenap urusan hidupnya. Persahabatan yang terjalin kerana Allah S.W.T. ini akan menjadikan setiap pertemuan dan perpisahan yang berlaku sebagai urusan agama.

VIP 5: Pemuda yang Menolak apabila Digoda untuk Berzina

Golongan kelima yang dijanjikan naungan Allah ialah pemuda yang digoda berzina oleh perempuan yang cantik dan berkedudukan atau lelaki yang kacak dan kaya raya, namun dia menolaknya dengan berkata: "Aku takutkan kepada Allah!"

Nafsu dn keinginan orang muda pastinya sentiasa hangat, tambahan pula digoda oleh perempuan cantik dan pangkat yang dimilikinya boleh "dimanfaatkan" untuk mengelak daripada sebarang hukuman atau tindakan daripada pihak tertentu. Dalam keadaan "line clear" ini, anak muda tersebut masih mengingati Allah dan dengan tegas membuktikan ketakutkannya terhadap kemurkaan Allah mengatasi gejolak nafsunya. Dia pasti akan bersama Nabi Yusuf a.s. di akhirat kelak bersama-bersama para bidadari yang disediakan oleh Allah.

VIP 6: Insan yang Menyembunyikan Sedekahnya

Terdapat insan yang sentiasa dijuruskan untuk mendapat "profit" akhirat yang kekal abadi. Golongan ini sentiasa bermujahad untuk mencapai martabat kemuncak keikhlasan sehingga Rasulullah S.A.W. mentamsilkan bersedekah dengan tangan kiri tidak mengetahui apa yang diberikan.

Tidak pernah terdetik di hatinya untuk mendapat pujian daripada manusia yang berada di sekeliling sehingga meninggikan nilai pahalanya walaupun jumlah sedekahnya kecil pada penilaian manusia. Apatah lagi ketika mereka bersedekah dengan jumlah yang besar di samping hatinya yang sangat suci, pasti melayakkan mereka untuk bersama-sama para hartawan daripada kalangan para sahabat Rasulullah S.A.W. di akhirat nanti.

VIP 7: Insan yang Mengingati Allah sehingga Menitiskan Air Mata

Golongan terakhir ialah insan yang begitu tekun bermuhasabah tentang diri mereka sehingga menitiskan air mata di kala berseorangan. Mereka memikirkan dosa-dosa lampau dan betapa banyaknya perintah Allah yang belum ditunaikan. Ayah dan ibu memikirkan anak-anaknya yang tidak menunaikan solat dan tidak menutup aurat, peniaga pula teringatkan tipu helahnya ketika melariskan jualan, manakala si anak mengimbau dosa-dosa terhadap kedua-dua ibu bapanya dan pelbagai situasi lagi yang akhirnya menyebabkan mutiara-mutiara jernih mengalir di pipi semata-mata kerana Allah. Wassalam..Thank you for reading this entry !

2 ulasan :