Khamis, 19 Julai 2012

Jom belajar Bahasa Isyarat Malaysia !

Assalamualaikum !

Alhamduillah, syukur kita diberi kesihatan untuk meneruskan hidup dan beramal atas perintah-Nya. Siapakah anda semua mahu belajar bahasa isyarat? Anda tidak tahu tentang bahasa isyarat? Tak mengapa, saya akan mengajar bahasa isyarat kepada anda semua. Tapi saya perlukan penjelasan tentang bahasa isyarat dulu agar anda semua mudah memahaminya.

Sebagai komuniti pekak berkembang, manusia mula menyeragamkan tanda-tanda, membina perbendaharaan kata yang kaya dan tatabahasa yang wujud secara bebas daripada apa-apa bahasa lain. Seorang pemerhati kasual perbualan yang dijalankan dalam bahasa isyarat mungkin menyifatkan ia sebagai anggun, dramatik, terburu-buru, komik atau marah tanpa mengetahui apa tanda tunggal bermakna.

Malah dalam sebuah negara, anda boleh menghadapi variasi dan dialek serantau seperti mana-mana bahasa pertuturan, anda pasti untuk mencari orang-orang di rantau yang berbeza yang menyampaikan konsep yang sama dengan cara yang berbeza. Ia mungkin kelihatan aneh kepada orang-orang yang tidak bercakap bahasa isyarat, tetapi negara-negara yang berkongsi bahasa pertuturan yang tidak sama semestinya berkongsi bahsa isyarat yang biasa. 


Okey yer anda semua... Hari ini kita belajar BIM nak?? Kenapa?? Sebab nanti senangla kita nak berkomunikasi dengan orang pekak. Kalau kita nak belajar apa pon mestilah dari bawah, betul tak? Sekarang ini kita belajar yang basic dulu dahla yer. Jangan ingat mudah nak belajar ni, boleh berkehel tangan dan jari tu nanti, silap-silap hari bulan masuk hospital la pulak. Haha.. Sekarang jom belajar... Layannnn, baik belajar jangan belajar pulak... Hihi..

HURUFANGKA


Dah? Faham tak? Kalau tak faham, cubalah.. Jangan putus asa ! =)

Sesiapa mahu melihat video Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) ada sebuah 5 video di bawah iaitu:
-Mempelajari Bahasa Isyarat Malaysia
  Selain itu, Yang Amat Berhormat Datuk Seri Haji Muhammad Najib bin Tun Haji Abdul Razak, Perdana Menteri ke-6 Malaysia sedang mempelajari bahasa isyarat malaysia melalui video ini iaitu click it for view video dan Aliff Satar, Penyanyi Malaysia juga mempelajari bahasa isyarat malaysia dengan menggunakan muzik yang bertajuk ialah "Lelaki seperti Aku" iaitu click it for view video.. Bagus la mereka sudah mempelajari bahasa isyarat malaysia. Anda bagaimana?

  Bercakap dengan Tangan

  Walaupun ia adalah benar bahawa anda tidak perlu untuk menyanyi apabila menggunakan bahasa isyarat dengan orang lain, kebanyakan orang masih memanggil proses berkomunikasi melalui bahasa isyarat "bercakap." Dalam artikel ini, kami akan menggunakan terma bercakap dan menandatangani silih berganti.

  Jika anda adalah pendengar dalam perbualan bahasa satu tanda, anda menerima tanda-tanda, anda menerima tanda-tanda. Majlis menandatangi orang penceramah, dan orang yang menonton adalah penerima. Apabila menerima, anda perlu memberi fokus pada muka dan mata orang yang bercakap, menggunakan pernglihatan periferal anda untuk menonton isyarat tangan. Kebanyakan makna di dalam bahasa isyarat datang di seberang dalam ekspresi muka, dan dengan memberi tumpuan semata-mata kepada tangan orang yang bercakap itu, anda mungkin akan menyalahtafsiran apa yang penceramah cuba untuk berkomunikasi.


  Kalau berminat untuk mempelajari Bahasa Isyarat Malaysia (BIM) yang lain, sila telefon, Cik Suzie, Pegawai Perhubungan Persatuan untuk membuat pendaftaran. Dan datang ke pejabat Persatuan Ibu Bapa dan Penjaga Anak-anak Pekak (PESIBA) untuk mengadakan kelas BIM. Jangan risau, ada mengajar dari Tenaga Pendidik ialah seorang pekak yang boleh mendengar dan bercakap kerana dia memakai alat bantuan pendengaran.

  Anda boleh menghubungi Pesiba di bawah:
  Alamat: Pesiba Smart Centre
              403, Tingkat 3, Jalan Tunku Abdul Rahman,
              50100 Kuala Lumpur. (Hadapan Mydin Chow Kit)
  Telefon & Fax: 03-26972113
  Email: pesibakl@yahoo.com
  Hot Lines & SMS: 017-2892254
  Yuran Pendaftaran: RM 5 seorang
  Masa: 9.30 pagi hingga 12.30 tengah hari.


  P/S:
  1. Sebenarnya bahasa isyarat ini banyak, ada Bahasa Isyarat Malaysia (BIM), Kod Tangan Bahasa Malaysia (KTBM), Signed Exact English (SEE), Pidgin Signed English (PSE), Amerian Sign Language (ASL), tu semua lain kali ok. Panjang lebar untuk menerang semua tu, belajar banyak-banyak pon tak guna kalau tak paham apa yang kita belajar tu yer tak?
  2. Aku malas dan tak ada kemudahan yang mengizinkan aku buat macam ni. So aku ambil keputusan untuk bagi job ni sama dalam Google dan YouTube. Terima kasih yer kepada sesiapa yang buat semua ni, amatlah berguna =)
  Thank you for reading for this entry !

  1 ulasan :