Isnin, 25 Jun 2012

Masalah Saya, Bukan Mereka.

Assalamualaikum !

Seorang pemandu teksi kelihatan sugul. dia memarkir teksinya di bahu jalan. Sudah lumrah keretanya yang sudah berusia 10 tahun itu asyik rosak itu dan ini.

Si pemandu teksi menelefon mekanik. Mekanik tiba dan memeriksa kerosakan keretanya. Keretanya terpaks ditarik ke bengkel. Ada kerosakan serius dan memerlukan kos membaiki yang agak tinggi.

Pemandu teksi mengeluh. Nampaknya wang simpanan untuk perbelanjaan anak-anak pula terpaksa dikorbankan.

Pembantu mekanik menawarkan diri menghantar si pemandu teksi pulang.

Sepanjang perjalanan, si pemuda melihat pemandu teksi berdiam diri seribu bahasa. Wajahnya muram, pastinya memikirkan masalah yang dihadapinya.

Sebaik sahaja tiba di rumah, pemandu teksi itu mengajak si pemadu singgah di rumahnya. Sebelum, memasuki rumanhya pemuda itu melihat si pemandu teksi tersebut menyentuh-nyentuh dahan pokok di halaman rumahnya.

Setelah memberi salam, mereka pun masak. Wajah sugul is pemandu teksi tiba-tiba berubah. Kini dia tersenyum manis.Hulurkan tangan iseteri dan anak-anaknya. Kemudian,. makan bersama-sama tetamu mereka dengan penuh riang.

Pembantu mekanik meminta diri. Dalam hatinya, dia mengagui sikap ceria pemandu teksi tersebut sama kelaurganya.

"Apa yang encik buat di rumah tadi? Seolah-olah dahan pokok." pembantu mekanik bertanya sebaik mereka di luar.

"Oh, saya gantungkan seketika masalah dan bebsn kerja di dahan pokok itu! Apabila saya keluar esok pagi, saya akan kutip semula. Saya tidak mahu membawa masalah masuk ke dalam rumah.

Pengajaran: Sikap orangyang cemerlang adalah megetahui ketika, keadaan dan tempat yang sesuai untuk "meletakkan" seketika masalah yang ditanggung. Betul tak?

Thank you for reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan