Isnin, 18 Jun 2012

Di Sebalik Seketul Batu

Assalamualaikum !

Seorang raja yang bijak berhasrat ingin menguji hati budi rakyatnya.

Lalu, beliau memerintahkan seorang pembantu meletakkan seketul batu besar di tengah-tengah jalan utama memasuki kota.

Batu itu terletak betul-betul di tengah jalan. Para pengguna yang memlalui jalan tersebut akan terganggu laluan mereka.

Menteri Kebaijkan melalui jalan tersebut dengan kereta kudanya. Dalam hatinya dia menyalahkan Menteri Pengangkutan kerana tidak menajalankan tugas sebaliknya.

Seorang pejalan kaki melalui jalan itu. Dia memandang ketulan batu besar itu merungut-rungut.

Satu kafilah yang membawa barang dagangan melalui itu. Ketua Kafilah berusaha melencangkan laluan kafilah bagi mengelak daripada batu tersebut.

Seorang petani yang sedang menjunjung hasil sayur-sayuran melalui jalan tersebut. Akhirnya petani itu berhenti dan meletakkan raganya yang sarat dengan sayur itu untuk mengalihkan batu besar itu.

Agak susah hendak mengalihkannya. Tambahan pula cuaca terik dan matahari kian meninggi. Petani itu terus berusaha mengalihkan batu yang berat itu. Dengan segala kudrat yang ada, batu itu beralih sedikit. Dia semakin bersemangat dan terus berusaha sehingga batu itu tidak lagi menghalang laluan.

Tetapi ada sesuatu yang pelik dijumpai petani itu. Ada sesuatu tersembunyi bawah batu itu. Petani itu membongkok dan mengambil uncang berserta sekeping nota: "Duit emas di dalam uncang ini milik kamu!"

Pengajaran: Kesusahan yang menghalang apa-apa sahaja usaha ialah petanda bahawa kejayaan begitu hampir. Benarlah, di sebalik kesusahan dan kesenangan dan kejayaan. Betul tak cerita ini?

Thank you for reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan