Khamis, 14 Jun 2012

Beduk Diketuk - Seperti Katak yang Dipanaskan

Assalamualaikum !

Ini cerita beduk diketuk oleh Ustaz (saya tidak mengingati nama Ustaz) dan saya menyertai kursus ini semasa saya dalam Tingkatan 4 pada tahun 2008. Sebenarnya cerita kisah zaman peperangan Islam sehingga saya ditarik dengan penuh semangat. Alhamdulillah, saya sudah memahaminya. Ustaz akan menyampaikan ceramah ini:

     Mengapa Sayidina Ali berkata, mata pena lebih tajam daripada mata pedang?" tanya Ustaz kepada semua peserta kursus termasuk saya.

     Persoalan ini saya kira sangat penting sebagai tapak lonjakan semangat mereka untuk menjadi penulis Islam. Semoga niat menjadi penulis yang ada dalam hati saya dan mereka menjadi lebih murni, tulus dan bersih hanya kerana Allah.

     Mereka terus berdiam diri. Saya kira bukan kerana tidak mempunyai jawapan, tetapi mungkin tercari-cari keserasian dan kehormanian. Maklumlah ia sesi pertama kursus penulisan yang dimulakan. Dijangka ada tiga segi lagi yang akan mereka lalui menjelang petang nanti. Tanpa membuang masa, saya tayangan video klip Qatalooki ya Baghdad yang merupakan sebuah lagu berbahasa Arab yang memaparkan tragedi pengeboman kapal terbang Amerika ke atas Kota Baghdad iaitu:


      Video klip itu turut memaparkan keluhan seorang lelaki Arab tentang kebiadaban tentera Amerika yang menyelak pakaian Muslimah Iraq kononnya untuk mencari senjata yang disembunyikan. Tangisan seorang nenek tua yang mengadu bahawa cucunya berusia dua tahun telah berkorban dalam pengeboman tersebut yang turut diselitkan, termasuk kemarahan seorang pak cik terhadap pengkhianatan negara-negara Arab sendiri yang tergamak menyediakan lapangan terbang sebagai tempat pelepasan kapal terbang Amerika untuk mengebom saudara seislam mereka sendiri.

Hedonisme Menular
        Selesai sahaja video klip itu ditayangkan, pelbagai respons telah diberikan. Lirik, melodi dan gambar serangan dalam video tersebut ternyata mampu menyentuh emosi peserta.

       "Apa kaitan semua yang anda telah tonton tadi dengan kata-kata Sayidina Ali; mata pena lebih tajam berbanding mata pedang?" saya bertanya. Dalam semua jawapan yang memberi, alhamdulillah banyak yang saya dapat pelajari daripada mereka.

       "Di Baghdad, umat Islam menghadapi penjajahan negara dalam bentuk serangan senjata. Tetapi di sini, kita menghadapi serangan yang lebih berbahaya, penjajahan pemikiran," terang Ustaz.

       "Mengapa penjajahan pemikiran lebih berbahaya daripada penjajahan senjata?" tanya seorang peserta.

       "Kerana penjajahan pemikiran berlaku secara yang tidak disedari jika dibandingkan dengan penjajahan senjata. Mereka umpama dibius! Umat Islam yang dijajah pemikirannya tidak sedar bahawa fikiran yang digunakan oleh mereka sudah dikuasai musuh. Mereka merasakan ia fikiran mereka. Fikiran mereka sudah dicetak oleh Yahudi dan Nasrani. Inilah antara isi protokol yang dirangka oleh Zionis untuk menguasai umat Islam."

      "Buktinya?" tanya peserta di belakang dengan suara yang agak kuat.

      "Baca buku tentang prokotal Zion! Malangnya, umat Islam tidak suka membaca. ketika prokotal Zion dan diterbitkan, timbul kebimbangan dalam Knesset, yakni parlimen Israel takut-takut strategi rahsia mereka akan terbongkar. Betul tak? Tetapi penulisnya berkata dengan bangga: 'Jangan bimbang, umat Islam tidak akan membacanya!'" KURANG AJAR LA DIA! Betul tak?

      Ustaz melihat ramai peserta tersenyum sinis. Budaya iqra' dalam kalangan umat Islam memang semakin menipis. Umat Islam tidak suka membaca lagi. Sekalipun mereka membaca, subjeknya mesti seks, misteri (tahyul) dan gosip. Ramai yang asyik "melepak" di muka buku (Facebook). Jangan cuba membaca buku Zion ya. Bahaya tau! Umat Islam kini mula dibius oleh hedonisme. Mereka santai berhibur dengan lagu, filem dan perkara-perkara yang melalaikan dan ia sudah menjadi satu trend. Idealisme semakin diracuni hedonisme. Tempat cendekiawan dan ulama digeser oleh artis hiburan dan ahli sukan.

Prinsip Iqra'
      Usatz menyambung bicara: "Sebenarnya saya lebih berminat untuk membincangkan tentang kesannya, bukan buktinya. Buktinya telah nyata. Tetapi kita fokus kepada kesannya.... Umat Islam kini bertindak dan berkelakuan seperti yang dicatur oleh musuh.Ini sesuatu yang lebih menyedihkan dan memudaratkan. Jika di Baghdad umat Islam menzalimi diri tanpa kerelaan, tetapi di sini sebahagian mereka sendiri dengan rela.

     Melihat mereka masih diam, Ustaz menyambung lagi "Di Baghdad, para Muslimah diselak pakaiannya oleh tentera Amerika dengan paksaan, tetapi Muslimah di sini mendedahkan auratnya dengan rela malah dengan bergaya. Di Baghdad dan Gaza, bayi mati dibom oleh tentera Amerika dan Israel, namun di sini pula bayi-bayi luar nikah dibunuh dan dibuang ke dalam tong sampah dan tandas oleh ibu mereka sendiri."

    "Itulah akibat fikiran yang mati dan mematikan. Saya pernah terbaca tulisan Malik Ben Nabi, pemikir Islam dari Algeria tentang ini," kata seorang peserta lelaki yang merupakan seorang pensyarah sebuah universiti tempatan.

    "Apa kaedah untuk menangani atau membebaskan umat Islam daripada penjajahan pemikiran ini?" tanya saya memancing kepekaan minda peserta.

    "Budaya iqra'," jawab seorang remaja wanita.

    "Benar, inilah yang ditegaskan oleh Imam Ahmad bin Hanbal. Cara mengatasi jahiliah yang kedua. Maksudnya, Rasulullah S.A.W menghadapi masyarakat Arab jahiliah yang kita hadapi sekarang adalah dengan budaya iqra'...." jelas Ustaz.

    Ustaz menambah lagi: "Ayat al-Quran yang pertama ialah perintah membaca. Maka, untuk menangani jahiliah kali kedua, yakni jahiliah yang kita hadapi sekarang adalah dengan budaya iqra' juga. Kita perlu menghidupan budaya membaca. Membaca dengan prinsip; bacalah dengan nama Tuhanmu!"

   "Ertinya, kita memerlukan lebih banyak bahan bacaan Islam dan untuk menghasilkannya pula umat memerlukan lebih ramai penulis Islam. Menulis ialah satu ibadah. Bahkan satu jihad. Senjata berfungsi untuk menghadapi penjajahan pemikiran jiwa."

   Oleh kerana penjajahan pemikiran lebih berbahaya daripada penjajahan fizikal, maka mata pena lebih tajam daripada mata pedang, begitu?" pintas seorang peserta yang duduk di bahagian hadapan dengan begitu bersemangat sekali.

Saya cuma menggangukkan kepala.

Murtad Maknawi
     "Bincang-bincang tentang Zionis, jangan lupa gerakan missionary Kristan. Mereka juga terlalu laju memurtadkan umat Islam kata pensyarah tadi.

     "Missionary Kristan tidaklah laju, tetapi gerakan dakwah Islam bergerak perlahan. Oleh kerana kita bergerak perlahan, maka terasahlah mereka bergerak laju. Cuba kita bergerak lebih laju, mereka yang akan kelihatan perlahan," respons saya cepat.

     "Mereka semakin berjaya memurtadkan umat Islam...." tambah pensyarah itu lagi.

     "Sebenarnya, itu bukan ukuran kejayaan mereka. Itu boleh dianggup bonus oleh mereka. ukuran kejayaan mereka adalah cukup sekadar umat Islam meninggalkan cara hidup Isla. Tdak perlu tukar agama dan nama.... tetapi cukup tukar cara hidup," jelas saya.

      "Meninggalkan cara hidup Islam tu bagaiman ya?"

      "Cuba lihat cara umat Islam kini berpakian, bergaul, berhibur, bercakap, bertindak.... apakah mengikut cara hidup Islam? Lihat pula pada ibadah. Ada kajian menunjukkan sudah hampir 80% umat Islam tidak solat.Berapa peratus pula yang mendedahkan aurat? Yang bergaul bebas? Budaya hidup berseronok dan berhibur dipromosikan di sana sini. Inilah yang disebut sebagai budaya 'coca-colanization' dan 'pax americana'."

     "Adakah ini juga hasil gerakan missonary Zionis?" tanya seorang wanita muda yang bertudung.

     "Saya tidak pasti, tetapi siapa yang mendominasikan Hollywood paksi budaya hedonisme dunia, bukankah Yahudi? Secara langsung atau tidak, apabila umat Islam mula melupakan nilai-nilai akhlak dan melanggar syariat, mereka sebenarnya sedang menjejaskan prinsip aqidah. Untuk memurtadkan umat yang begini sudah agak mudah."

    "Jadi, hedonisme dan materialisme ialah jalan ke arah menghancurkan aqidah?"

    Ustaz diam. Orang yang obsesi dengan hiburan dan kebendaan tidak sempat dan minat memikirkan nasib agamanya. Itu kenyatan. Inilah racun yang membantutkan semangat Islam dalam kalangan remaja Arab di Timur Tengah dan di mana-mana sahaja.

Beginilah Katak Dipanaskan
     "Pernah dengar cerita katak dipanaskan? tanya saya tiba-tiba.

     Ada riak terkejut di mata peserta.     "Begini ceritanya. Kalau seekor katak dicampakkan ke dalam bekas berisi air yang mendidih, ia akan segera melompat keluar kerana kepanasan. Tetapi sekiranya katak itu dimasukkan ke dalam bekas air yang sejuk dan kemudian air itu dipanaskan perlahan-perlahan, katak tadi tidak akan segera melompat. Ia tidak akan perasaan bahawa air itu semakin panas dan ia akan selesa berada dalam kepanasan itu. Tanpa disedarinya, akhirnya ia akan mati kepanasan apabila suhu mencapai 100 darjah centigred."

    "Umat Islam kini bagai katak yang dipanaskan?"

     Ustaz senyum lantas memberi kesimpulan: "Ya, kita tidak akan diseret kepada kemurtadan secara mendadak. Tetapi kita diajak meninggalkan cara hidup Islam sedikit demi sedikit. Kita tidak akan sedar, bahkan kita akan terus selesa. Tanpa menukar nama, tanpa menukar agama, tetapi hanya dengan menukar cara hidup. Tanpa kita disedari.....seperti katak yang dipanaskan itu. Inilah yang disebutkan dalam hadis bahawa umat Islam akan mengikut mereka sedikit demi sedikit, bukan dengan cara mendadak."

     "Betul Ustaz, saya lihat sekarang ada pihak yang heboh kononnya hendak membela aqidah Islam dan amat membenci musuh Islam. Tetapi, saya lihat cara hidup mereka pun sama dengan musuh yang mereka benci itu....hedonisme dan materialisme semakin dominan," ujar pensyarah itu.

      Ustaz terdiam. Semoga semakin ramai penulis Islam muncul di persada dunia untuk "memancung" kejahilan dan kedegilan umat yang tenet dibius oleh fahaman hedonisme dan materalisme hasil gerakan Zionis dan missonary. Benarlah kata-kata Sayidina Ali; mata pena lebih tajam daripada mata pedang.....selamanya! Betul tak cerita ini?

Thank you for reading this entry !

Tiada ulasan :

Catat Ulasan